۳۱ شهريور ۱۳۹۵ - ۱۶:۴۰
کد خبر: ۴۵۰۹۹۶

امام جماعتی که معتمد و امین یک محله شد

امام جماعت مسجد الغدیر توانسته است در طول ۲۰ سال فعاليت خود در این مسجد جايگاه بسيار ارزشمندي در ميان اهالي محدوده آن داشته باشد و پناهگاهی امن براي آن ها به حساب آيد.
امام جماعت

به گزارش سرویس پیشخوان  خبرگزاری رسا به نقل از شبستان، در روزگار كنوني كم هستند افرادي كه تمام زندگي‌شان را وقف كمك به مردم و هدايت آنان كنند. افرادي كه با زندگي ساده و بي‌آلايش خود و با اعمال‌شان ثابت مي‌كنند كه هنوز هم هستند بزرگ مرداني كه فارغ از تمام سلایق و توجه به ظواهر آدم‌ها به دنبال‌‌‌ ترويج فرهنگ اسلامي در ميان مردم باشند. به نظر می رسد یکی از این افراد حجت‌الاسلام سيداحمد تهراني؛ امام جماعت مسجد الغدیر باشد که ساده زيستي، مهرباني، تواضع، خوشرويي و پشتكار از جمله ويژگي‌هايي است که می توان در مورد وی برشمرد.

حجت‌الاسلام تهراني كه كودكي خود را در محله ميرداماد گذرانده، خاطرات نمازهاي جماعت كودكي‌اش مربوط به زماني مي‌شود که همراه پدر خود به مسجد الغدیر مي آمد ... حالا او سال‌ها است كه خود امام جماعت این مسجد شده و براي اهالي محله به‌ويژه جوانان نمازگزار خاطرات بسیاری برجاي ‌گذاشته است.

جد او سيدمحمدباقر مجتهد از ائمه جماعات مطرح زمان خود بود كه سال‌ها در مسجد «حمام گلشن» تهران در خيابان سرچشمه فعاليت مي‌كرد.

حجت‌الاسلام تهراني در 16 سالگي توسط پدرش به حوزه‌اي در چيذر تهران معرفي شد تا همزمان با تحصيل در مقطع دبيرستان در حوزه نيز تحصيل كند اما به دلیل علاقه زیاد به دروس حوزوی دبیرستان را رها و فقط در حوزه درس خواند.

او از سال 76 به امامت جماعت این مسجد منصوب شد و تاکنون توانسته است در طول 20 سال فعاليت خود در مسجد «الغدير» و سال ها حضورش در محله ميرداماد، جايگاه بسيار ارزشمندي در ميان اهالي اين محدوده داشته باشد و پناهگاهی امن براي اهالي به حساب آيد. همين حسن شهرت دليلي شد تا سري به مسجد الغدير بزنيم و با او در مورد تاریخچه و قدمت مسجد و فعالیت هایش در این مسجد به گفت و گو بنشینیم که متن آن در ادامه می آید:

تلفیقی از معماری سنتی و مدرن

مسجد «الغدیر» یكی از معروف ترین مساجد تهران است. این مسجد همان‌قدر كه برای مؤمنان و علاقه‌مندان به شركت در كلاس‌های قرآنی و احكام مهم است، برای پژوهشگران و دانشجویان معماری نیز جذاب است. به گفته حجت الاسلام سیداحمد تهرانی "تمایز معماری این مسجد با همه مساجد سنتی دیگر پیش از آن كه وارد این مسجد شوید، به چشم می‌آید، زیرا که این مسجد گلدسته‌ای ندارد و گنبدش هم مثل اغلب مساجد گرد نیست".

به گفته وی بنای مسجد «الغدیر» آجری ‌است و تأسیس آن به اوایل انقلاب برمی‌گردد، مساحت زمین آن حدود هزار‌ و زیربنای آن حدود 3 هزار‌مترمربع است. این مسجد از چهار طبقه تشكیل شده است که تالار،  سالن اجتماعات، كتابخانه و صندوق قرض‌الحسنه از بخش های مختلف آن هستند.

وی ادامه داد: تزیینات آجری به كار رفته در معماری مسجد الغدیر، به كارگیری كتیبه‌هایی از آیات قرآن به خطوط كوفی و ... مهندسی سقف گنبدخانه و دیگر ویژگی های آن از مسجد الغدیر، مسجدی واجد ارزش‌های هنری ساخته است که همه این ها نشان می‌دهد، تلاش طراح آن حفظ روح یك مسجد در كنار خلق فضایی با نوآوری‌های جدید بوده و همه این ها از همان بیرون كه به مسجد نگاه كنیم، مشخص است.

اگر هر مسجدی را از دور  با گنبدش شناسایی می‌كنیم، شكل گنبد مسجد «الغدیر» متفاوت با دیگر گنبدها است و در اصطلاح به آن گنبد شكسته می‌گویند‌.

انگار ابتدا قرار بود مسجد «الغدیر» به صورت یک مسجد سنتی ساخته شود، اما با طرح آن موافقت نشد، به گفته تهرانی"سازندگان آن به دنبال طرح نویی بودند و بالاخره طراحی و معماری مسجد به مهندس «جهانگیر مظلوم یزدی»  یکی از معماران مطرح کشور سپرده شد، طرحی که ایشان برای این مسجد ارایه دادند، تلفیقی از معماری سنتی و مدرن بود."

به گفته وی "مسجد الغدیر را سال 55 «مهدی آل‌طعمه» با هزینه شخصی و در ملكی شخصی ساخته و چند سالی پس از آن یعنی در سال 1359 به بهره برداری رسانده است. این مؤسس و عضو هیئت امنای مسجد، چند ماهی است كه به رحمت خدا رفته و حالا برادرش عبدالمجید آل‌طعمه متولی مسجد است."

مسجدی به بلندای زندگی یک محل

امام جماعت مسجد الغدیر، می افزاید "در حال حاضر، به دلیل کمبود عرض مسجد و انحراف خیابان میرداماد فضای شبستان آن به صورت مستطیل و مربع در نیامده و به صورت پلان گرد است. این مسجد دارای 14 ستون است که بر هر یک از آن ها نام یکی از معصومین (ع) نگاشته شده است."

مسجد الغدیر از سال 59 فعالیت خود را آغاز کرده است و در سال های اول فقط نماز مغرب و عشاء در آن اقامه می شد، بعد از آن اقامه نماز ظهر و عصر نیز مورد توجه قرار گرفت. بنا به اظهارات تهرانی از سال 76 با وجود مشکلاتی که در بافت این محله وجود داشت، وی موفق شده است نماز صبح هم در آن اقامه کند.

بیشتر هزینه برگزاری برنامه ها و خدمات مسجد الغدیر توسط خیرین و بخشی از آن ها نیز با برگزاری مجالس ترحیم  تامین می شوند.

ارتباط صمیمانه با نمازگزاران

به گفته یکی از مراجعین به مسجد الغدیر "یکی  از دلایل  استقبال مردم از این مسجد که بیشتر سران كشور در مناسبت های مختلف به آن مراجعه می کنند، ساده زيستي و برخورد خوب امام جماعت آن در محله‌اي مرفه‌نشين است که موجب ارتباط صمیمانه او با مردم شده است زیرا که او بدون توجه به ظاهر افراد به ویژه جوانان براي همه به يك اندازه زمان مي‌گذارد و سعي مي‌كند با رفتار و اخلاق خود موجب جذب اين افراد به مسجد شود، هر كسي كه يك بار با وی آشنا مي‌شود و پاي منبرش مي‌نشيند، مجذوب این مسجد و وی می شود."

 

تهرانی مهم ترین برنامه ای که در 20 سال گذشته در مسجد الغدیر در دستور کار قرار داده است را پرداختن به موضوع معارف اسلامی و  پاسخ به شبهات عنوان کرد و  گفت "كار اصلي ما در این مسجد ظهرها است زيرا در این زمان كاسبان و کارمندان ادارات اطراف اين محله براي نماز به مسجد می آیند، براي همين ظهرها اين مسجد بيشتر از هر وقت ديگري شلوغ است و به همین دلیل اغلب فعاليت‌هاي ديني و مذهبي را این موقع ها انجام مي‌دهيم و شب‌ها را هم به انجام كارهاي اجتماعي اختصاص مي‌دهيم."

تهرانی اظهار کرد"در سال های گذشته تلاش کرده ام که تمام موارد بحث در مسجد به صورت نرم افراز جمع آوری و به صورت مکتوب منتشر و در اختیار نمازگزاران قرار گیرد تا معلومات آن ها در رابطه با معارف و  شبهات مطرح روز ارتقا یابد چرا که معتقدم مسجد کارخانه انسان سازی است."

امام جماعت مسجد الغدیر غير از برپايي نمازهاي جماعت و برگزاري مراسم مذهبي، از مسجد محله به‌ عنوان پايگاهي اجتماعي استفاده مي‌كند و تلاش مي‌كند تا در اين پايگاه مذهبي گره‌گشاي مشكلات مردم باشد. وی در این زمینه، گفت" بسياري از مردم شب‌ها براي طرح مشكلات‌شان به مسجد مي‌آيند تا شايد در اينجا به همراه ساير معتمدان راه‌حلي براي مشكلات شان پيدا شود. به همین دلیل شب ها به سؤالات مردم و مشكلات مختلف‌شان پاسخ مي‌دهم و تا زماني كه آخرين نفر از در مسجد بيرون نرفته از مسجد خارج نمي‌شوم."

هئیتی پر طرفدار در محله میرداماد

تهرانی از 20 سال پیش هيئت «جوانان مسجد الغدير» را در منزل پدري‌اش برپا كرده است، هيئتي كه اين روزها طرفداران بسياري در ميرداماد دارد، وی در مورد فعالیت های این هیئت، گفت "بسیاری از جوانانی که از سال 76 عضو این هیئت شدند، در حال حاضر در ادارات و دانشگاه های مختلف فعالیت می کنند و در برنامه های این هئیت هم حضور دارند. هيئت جوانان الغدير از هيئات به نامي است كه جوانان اين محله در ماه محرم‌ و برپایی مراسم عزاداري پاي ثابت آن هستند و در طول ماه محرم تمام خانه تبديل به هيئت مي‌شود.

از دیگر بخش های مسجد الغدیر کتابخانه آن است، به گفته امام جماعت این مسجد این کتابخانه با داشتن ۶ هزار عنوان کتاب به مخاطبان خدمات ارایه می دهد و یک سالن مطالعه هم برای مخاطبان آن در نظر گرفته شده است.

علاوه بر این ها صندوق قرض الحسنه مسجد الغدیر از 22 سال پیش در این مسجد تاسیس شده است و با شناسایی افراد نیازمند به آن ها وام می‌دهد.

ساخت مسجد در مناطق محروم و نیازمند کشور

از دیگر امتیازات مسجد الغدیر ساخت مسجد، درمانگاه و حوزه علمیه با کمک خیرین و نمازگزاران آن در داخل و خارج کشور است، تهرانی در این زمینه، اظهار کرد "در چند سال اخیر با حمایت های آیت الله مکارم شیرازی 110 مسجد، مدرسه و خانه عالم در غرب کشور ساخته شد که بیشتر هزینه های ساخت آن ها توسط خیرینی که در این مسجد برای اقامه نماز حضور می یابند، تامین شد.

وی در مورد فعالیت های مسجد الغدیر در دوران دفاع مقدس نیز، گفت: این مسجد در روزهای دفاع مقدس، بسیار پركار بود .از جمله اتفاقاتی که در آن دوران در این مسجد رخ داد، آموزش فنون نظامی بود به طوری که داوطلبان مستقیماً از این مسجد به جبهه‌های جنگ اعزام می‌شدند و از سوی دیگر، این مسجد محل گردآوری اقلامی بود كه مردم می‌خواستند برای رزمنده‌ها به جبهه ها بفرستند، از پوشاك و دارو گرفته و خوراكی تا اقلام دیگر كه خیّران می‌آوردند و در مسجد جمع‌آوری می‌شد.

امام جماعت مسجد «الغدیر» ادامه داد"علاوه بر آن برای پشتیبانی از رزمندگان، تعداد زیادی آمبولانس از سوی نمازگزاران این مسجد خریداری شد و خود من هم که در آن دوران از فعالین همین مسجد بودم، در پشتیبانی از رزمندگان فعالیت داشتم."

مقام معظم رهبری، ۳۱ مرداد ماه در روز جهانی مسجد در دیدار با ائمه جماعات از مساجد به عنوان هسته مقاومت فرهنگی یاد کردند که باید نسبت به آن اهتمام ویژه ای داشت، تهرانی با اشاره به اینکه "مهم ترین پایگاه  فرهنگی ما مساجد هستند و هیچ ارگان و نهادی همانند مساجد نیست که هر روز درش به روی مردم باز باشد" افزود: معتقدم مساجد پایگاه هایی هستند که تعطیلی بردار نیستند و همیشه به روی مردم باز هستند.

وی ادامه داد "مقام معظم رهبری تاکید داشتند که یک امام جماعت باید ساعات بیشتری در مسجد حضور داشته باشد و به سوالات و مشکلات مردم رسیدگی کند، من هم سعی کرده ام در طول سال ها امام جماعت بودن در مسجد به این موضوع اهتمام ویژه ای داشته باشم، زیرا یک امام جماعت باید پای کار باشد، در صورت امکان مسافرت کمتر برود و بیشتر در مسجد  حضور داشته باشد، آن موقع است که شاهد حضور بیشتر مردم در مساجد می شویم."/836/د102/ل

ارسال نظرات